Vonderboys: back to work!


Vitalis Vonderhof

Partners

TAC (Temporary Art Centre ), Almar Ontwerpt, RCOAK

Meer informatie

Wendy van Zon, coördinator kunst en cultuur Vitalis intensieve zorg: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Media

Film Vonderboys back to work

De mannen van Stadsverpleeghuis Vonderhof hebben gebouwd aan twee Vonderfietsen. Onder begeleiding van twee kunstenaars gingen ze samen aan de slag in de werkplaatsen van Temporary Art Centre (TAC). Daar werkten ze ruim 2 maanden iedere dinsdag aan twee fantastische Vonderbikes. Naast het werken was er ruimte voor mannenpraat en gezellig samen schaften.

De Vonderboys combineerden oude ambachten met moderne technieken en deelden mannelijke energie met elkaar. Ze hebben de fietsen zelf bedacht en aangepast aan hun wensen en behoeften. Acht weken lang gingen ze elke dinsdag van half elf tot twee uur naar het werk. ’s Middags kwamen de mannen moe maar tevreden thuis. Deze mannen beheersen nog het echt handwerk van de oude ambachten. De klokkenmaker, de vrolijke kwajongen, de kunstenaar, de techneut en de puzzelaar: allen Vonderboys. Ieder met zijn eigen kwaliteiten en verantwoordelijkheden. Samen met de kunstenaar waren ze verantwoordelijk: van het moeilijke denkwerk tot het schoonmaken van de onderdelen.

In Vonderhof wonen veel meer vrouwen dan mannen, net als in veel andere verpleeghuizen. Daarom zijn er vaak activiteiten die op vrouwen zijn gericht. Het gevolg is dat mannen zich vaak moeten aanpassen. Met dit project wilden we daarom ruimte bieden aan de mannelijke bewoners om een keer met mannen onder elkaar te zijn.

Nieuwe contacten zijn gelegd, (beginnende) vriendschappen zijn ontstaan. Ertoe doen, meedoen en zelf doen stonden centraal. De Vonderboys is naar hun mening en inbreng gevraagd en hun talenten werden ingezet. Een waardevol concept om verder op voort te borduren.

 
Design en oude ambachten combineren, Mannelijke energie delen met elkaar, Design voedt verwondering.