Dansproject

Zeven professionele kunstvakdocenten van Centrum voor de Kunsten Eindhoven (CKE) deden in een Artists in Residence (AIR) project ervaring en inspiratie op in de wereld van de zorg.

Dans
Dansdocente Sacha van der Graaf, heeft een paar maanden dansles gegeven aan een aantal dames en heren van Engelsbergen. Alle deelnemers zaten in een kring en volgden wekelijks hetzelfde ritueel. Eerst samen een kopje koffie drinken, daarna bewegingsruimte creëren door alles wat in de weg stond aan de kant te zetten en als de muziek aanging startte iedere les met het opwarmen van de spieren. Op een swingend nummer van Sting wreef iedereen eerst de handen lekker warm, zowel de binnenkant als de buitenkant. Vervolgens waren de armen en schouders aan de beurt. Dan de bovenbenen en die mochten extra stevig gewreven worden want dit zijn grote spieren. Daarna de onderbenen en als het lukte ook de voeten.

De meneer naast Sacha komt niet bij zijn voeten, zij wrijft deze liefdevol zelf eventjes warm. Als dank krijgt ze een grote glimlach terug.

Toen de lichamen warm waren werd er gerekt en gestrekt op een mooie wals. Hier en daar neuriede sommigen zachtjes mee . Op weer een ander nummer werd er een denkbeeldig uitstapje naar het strand gemaakt. De voeten stapten in het zand, met water werden de buurmannen en -vrouwen gracieus nat gespetterd en er werd gezwommen. Iedereen maakte grote zwembewegingen vanuit de stoel. Er werd bewogen naar links en naar rechts, deelnemers maakten contact met elkaar en lachten elkaar toe. Er werd zo hoog mogelijk gereikt naar de zon, terwijl iedereen probeerde zo recht mogelijk te gaan zitten op zijn stoel. Deze korte verhaaltjes maakten de bewegingen begrijpelijk en makkelijker uit te voeren. Er werden ritmes geklapt die een beroep doen op het geheugen. Naast de spieren werden zo ook de grijze cellen aan het werk gezet. Tijdens de oefeningen werden de deelnemers heel goed in de gaten gehouden door Sacha. Als tijdens een staande beweging de groep toch wat wiebelig bleek te zijn, dan werd er snel en speels weer overgeschakeld naar zittende bewegingen. De les werd afgesloten met een heerlijke meezinger en daarna was er weer tijd voor koffie een grapje of een gesprekje.

Toen Sascha aan het project begon was ze van plan om met iedereen zijn of haar levensverhaal te verbeelden. Maar als snel bleek dat ze dit los moest laten. En wat ze vooral heeft geleerd is om nog minder snel te gaan, de lat die al laag lag nog lager leggen, vooral nog meer tijd en rust nemen, dit heel bewust doen. Het was een uitdaging om alles wat ze wilde doen bij te stellen. Maar uiteindelijk vond ze deze vorm, die heel goed werkte en haar zelf ook heel veel voldoening heeft gebracht. Ze heeft vooral geleerd om nog beter naar de mensen te kijken en nog bewuster te werken vanuit wat bij de bewoners en hun fysiek past. Om geen eisen te stellen vanuit de dans maar te werken vanuit de dansers..

Achtergrond:
Dit project is onderdeel van het kunstprogramma (S)pionieren. (S)pionieren is een initiatief van Vitalis WoonZorg Groep. Het project is ontstaan vanuit de behoefte om professionele kunstvakdocenten bagage mee te geven en te ondersteunen om te kunnen werken met de doelgroep ouderen en hun kunstbeoefening succesvol te kunnen uitvoeren binnen de ouderenzorg. Voor dit project werkte Vitalis samen met CKE, onderzoekinstituut het Nivel (het Nederlands Instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg) en Morgenmakers. 

(S)pionieren bestaat uit 7 kunstprojecten. 7 kunstvakdocenten van CKE zijn op verschillende Vitalis-locaties aan de slag gegaan. Ze leerden de wereld van de ouderen(zorg) van dichtbij kennen. Vervolgens vertaalden ze hun indrukken naar een kunstproject voor en door ouderen, en eventueel familie, zorgmedewerkers en collega's op de werkvloer. Dit werd begeleid door de Coördinatoren Kunst en Cultuur van Vitalis en de projectleider van CKE. Onderzoeksinstituut Nivel ondersteunde en evalueerde het project. Met de leerpunten van het traject werkt Vitalis aan een vernieuwende methodiek voor kunstprojecten in de ouderenzorg. Morgnenmakers gaven advies in het leggen van verbindingen tussen mensen, organisaties en hun omgeving.

Meer informatie
Maaike Mul, coördinator kunst en cultuur Vitalis wijkzorg: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

Responsive image
Responsive image
Responsive image
Heterdaad logo klein

Partners

(S)pionieren is een samenwerkingsproject van: Vitalis woonZorg Groep, CKE, onderzoeksinstituut Nivel en Morgenmakers. 

Mede mogelijk gemaakt door financiële bijdrage van Fonds voor Cultuurparticipatie, Fonds Ars Donandi en Fonds Stichting WM de Hoop.

Responsive image
VVGlogoPartnersBlanco