Rijdend rariteitenkabinet

Miranda van der Zandt, beeldend kunstenaar en kunstdocent CKE, maakt voor en samen met bewoners van Peppelrode een rijdend Rariteitenkabinet vol dingen om te bekijken, aan te raken en te maken. In totaal zitten er 10 beeldende opdrachten in het kabinet. Ieder laatje of kastje bevat een creatieve opdracht die alle zintuigen prikkelt. Ruiken, zien, voelen, horen en proeven staan bij iedere opdracht centraal. Een speelse manier om met elkaar in gesprek te gaan, herinneringen op te halen, verbanden te leggen met de actualiteit en het geheugen te activeren.

Tijdens haar Artist In Residence periode, een periode van een maand waarin Miranda 40 uur aanwezig was op de afdelingen en observeerde, in gesprek ging met bewoners, medewerkers en familieleden van bewoners, merkte Miranda dat bewoners tijdens de momenten in de huiskamer wel bij elkaar aan tafel zaten, maar onderling nauwelijks in gesprek gingen. De gesprekken ontstonden als Miranda aan tafel aansloot of wanneer er gezamenlijk een spel werd gespeeld. Zo ontstond het idee voor het Rad van Avontuur. Rondom het Rad van Avontuur ontwikkelde Miranda samen met bewoners Het (rijdende) Rariteitenkabinet. Samen vonden ze een manier om met elkaar in gesprek te gaan.

"Aan het begin merkte ik dat het vaak stil was aan tafel. Bewoners kletsten onderling niet en staarde voor zich uit." 
-- Miranda van der Zandt --

Op Het Rariteitenkabinet, een rollend kastje, vol met opdrachten, spelelementen en materialen zit een rad met 10 nummers. Deze nummers corresponderen met de verschillende kastjes en laatjes met daarin een creatieve opdracht die gelinkt is aan een kunstenaar en een bestaand kunstwerk. De opdrachten geven iedereen wel iets van een prikkeling. Mensen raken onderling in gesprek, halen herinneringen op, leggen verbanden met de actualiteit. Het zorgt voor activering van het geheugen, sociale contacten, geluksmomenten in het hier en nu. En soms zijn mensen ook trots op wat ze in de opdrachten maken, hangen het op of geven het aan een ander.

Het Rariteitenkabinet blijft op de locatie Peppelrode staan. Zorgmedewerkers, vrjwilligers en familieleden kunnen gebruik maken van Het Rariteitenkabinet en zo eens op een andere manier een gesprek starten.
Dit kan individueel, maar ook in de groep.

Achtergrond:
Dit project is onderdeel van het kunstprogramma (S)pionieren. (S)pionieren is een initiatief van Vitalis WoonZorg Groep. Het project is ontstaan vanuit de behoefte om professionele kunstvakdocenten bagage mee te geven en te ondersteunen om te kunnen werken met de doelgroep ouderen en hun kunstbeoefening succesvol te kunnen uitvoeren binnen de ouderenzorg. Voor dit project werkte Vitalis samen met CKE, onderzoekinstituut het Nivel (het Nederlands Instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg) en Morgenmakers. 

(S)pionieren bestaat uit 7 kunstprojecten. 7 kunstvakdocenten van CKE zijn op verschillende Vitalis-locaties aan de slag gegaan. Ze leerden de wereld van de ouderen(zorg) van dichtbij kennen. Vervolgens vertaalden ze hun indrukken naar een kunstproject voor en door ouderen, en eventueel familie, zorgmedewerkers en collega's op de werkvloer. Dit werd begeleid door de Coördinatoren Kunst en Cultuur van Vitalis en de projectleider van CKE. Onderzoeksinstituut Nivel ondersteunde en evalueerde het project. Met de leerpunten van het traject werkt Vitalis aan een vernieuwende methodiek voor kunstprojecten in de ouderenzorg. Morgnenmakers gaven advies in het leggen van verbindingen tussen mensen, organisaties en hun omgeving.

Meer informatie
Wendy van Zon, coördinator kunst en cultuur Vitalis Intensieve Zorg: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

Responsive image
Responsive image
Responsive image
Heterdaad logo klein

Partners

(S)pionieren is een samenwerkingsproject van: Vitalis woonZorg Groep, CKE, onderzoeksinstituut Nivel en Morgenmakers. 

Mede mogelijk gemaakt door financiële bijdrage van Fonds voor Cultuurparticipatie, Fonds Ars Donandi en Fonds Stichting WM de Hoop.

Responsive image
VVGlogoPartnersBlanco